Ro   Ru   En
Bulgaria online
Inregistrare Pentru Turisti Pentru Agentii Grecia online Turcia online Check out Login
Calipso
Tel: +/373 22/ 55 66 99 +/373 78/ 55 66 99

Cipru  


Bine ati venit in Cipru! 

Pozitia geografica: Cipru este o insula situata in partea de nord-est a Marii Mediterane. Lungimea maxima din partea de est este de 240 km, din partea de nord-sud aproximativ 100 km. Ciprul se considera una dintre cele 3 insule mari din regiunea Marii Meditarane, cu o suprafata de 9250 km2.
Clima: In Cipru predomina clima moderata si cea mai buna clima din lume pentru organismul uman. Deaceea durata medie a vietii populatiei aici este mai sporita, de exemplu, decit in SUA sau Anglia. Despre bolile infectioase practic nici nu se aude. Clima in Cipru se manifesta pe larg cu iernile cu vreme moale si umeda, iar verile cu vreme calduroasa si uscata. Ciprul se considera una dintre cele mai calde insule.
Lungimea tarmului: Tarmul are o intindere de aproximativ 780km, costituit din pietris si nisip.
Populatia: Densitatea populatiei in Republica Cipru este de 646 mii de persoane. In partea de nord sunt apoximativ 163 mii.

Capitala: Capitala este Nicosia, cu o populatie de 7700000 locuitori.
Limba de stat: Limbile de stat sunt limba greaca si turca. In unele regiuni se vorbeste limba engleza.
Religia: Grecii-ciprioti sunt de religia ordodoxa, turcii-ciprioti – sunt indreptati spre islamul sunit. Dupa estimarile obtinute din regiunea de sud, 77% din numarul total, 735 mii persoane sunt de religie ortodoxa, restul apartin altor religii mici existente (biserica armeana, maronitii, catolicii).
Valuta: Unitatea valutara este funtul cipriesc (CYL sau CL), care este egal cu o suta de centi. Uneori cipriotii folosesc si singalii, 1 siling este egal cu 5 centi. Schimbul valutar se executa in orice banca. Detinatorii de euro cecuri si cartilor de credit pot primi bani cash de la numarul mare de bancomate aparute in Cipru. La fel acestea pot fi primite si in banci, hotele si magazine. Funtul cipriesc este egal cu 2 dolari SUA.
Fusul orar: Timpul in Cipru coincide cu timpul din Moldova.

Sarbatori nationale: Anul Nou- 1 ianuarie Epifania- 6 ianuarie “Zelionii ponedelinic”- dupa 50 de zile de la Paste Ziua independentei grecesti- 25 martie Ziua cipriotilor-pacatosi -1 aprilie Vinerea patimilor Pastele Ziua muncii- 1 mai Cataclismul -50 de zile de la Paste Adormirea Maicii Domnului-15 august Ziua independentei Ciprului- 1 octombrie Sarbatoare nationala a Greciei- 23 octombrie Craciunul 25 si 26 decembrie
Dreptul de intrare in tara: Visa se intocmeste pentru toti cetatenii natiunilor ruse (cu exceptia Pribalticii), dar si cetatenilor straini, pentru care nu este nevoie de visa. Termenul de intocmire a viselor: de la 1-5 zile lucratoare (in dependenta de data zborului).
Primul ajutor: Primul ajutor, echipa de pompieri si politia, in toate orasele din sudul Ciprului au numarul 199. Fiecare vizita la doctor este contra plata. Orice intrebare despre numerele sau faxurile din Cipru o puteti primi la numarul de telefon 192. Pentru a primi informatie despre codurile nationale si internationale sau numarul abonatilor straini puteti suna la 194. Intrebari despre faxurile abonatilor straini- 134. Informatia despre serviciile de telefonie mobila – la numarul 132.

 Copyright © Calipso. All rights reserved.   
To Top!